15 juni 2010

En klassiker

Ett av de där bästasterecepten som håller.
Ett av Allt om Mats mest efterfrågade.
Vinnare av "Sveriges fem bästa recept" 1990.
Wilhelm Bodell ska ha komponerat.

Har ni inte provat än, så är det på tiden!


Dubbelmarinerad oxfilé
4 personer

500 g oxfilé, ej för tjock

Marinad 1:
2 msk soja
1 msk hoisinsås
1/2 tsk salt
2 msk olja
1 tsk socker

Marinad 2:
1/2 dl vitvinsvinäger
1/2 dl vatten
2 dl olja
1 tsk salt
1/2 tsk väl stött svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl finhackad persilja
2 msk avrunnen kapris

Blanda samman ingredienserna till marinad 1: soja, hoisinsås, salt olja och socker. Lägg filén i en tät plastpåse och slå över marinaden. Marinera i ca 3 timmar, vänd då och då.

Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg filén på galler i en långpanna, stick in en köttermometer och stek köttet tills termometern visar 65 grader, ca 40 minuter. Vänd filén en gång under stekningen.
Svep in filén i folie och låt den kallna.

Blanda samman marinad 2: vinäger, vatten, olja, salt, svartpeppar, pressad vitlök, hackad persilja och kapris.
När filén kallnat skivas den i 1/2 centimeter tunna skivor. Lägg skivorna i en skål och slå över marinad 2. Ställ kallt. Marinera filén i 4 timmar. Ös köttet ett par gånger. Vid servering tas skivorna ur marinaden, de ska inte torkas av.

3 kommentarer:

Synnøve. sa...

Den där har vi gjort flera gånger. Den är så god.
Ett tips.
Låt den ligga i marinad 2 över natten. Då blir den ännu bättre.
Vi ska göra den igen snart. Måste över och handla bara först. Här i Norge kan du INTE köpa kött...
Nu blev jag ju sugen igen...
Slurp.
Kramen.

Anne-Lie sa...

Låter som om detta måste testas helt klart!

Anne-Lie sa...

Denna gick hem hos grabbarna ska du veta! Det var väl bara kaprisen som var lite skum enligt några av dem;-))